Sjuklön – Hur räknas den ut?

Sjuklön beräknas olika beroende på anställningsform. För medarbetare med fast lön utgör sjuklönen 80 procent av den fasta lönen. Perioden för sjukpenning startar den första sjukdagen då medarbetaren skulle ha arbetat. Om sjukdomen inträffar på en ledig dag, räknas den första arbetsdagen efter ledigheten som dag 1 i sjuklöneperioden. För att räkna ut vad du kommer att få i sjuklön kan du använda dig av säljarnas smarta räkneexempel.

Hur mycket pengar får man vid sjukdom

Sjukpenning är alltid 80 procent av den anställdes lön. För medarbetare med fast lön beräknas sjuklönen till 80 procent av den fasta lönen. För medarbetare med timlön betalas sjuklön ut för den tid de skulle ha arbetat. Det ska motsvara graden av nedsatt arbetsförmåga (1‑100 procent).

Sjukpenningsgrundande inkomst (SGI)

SGI är det belopp som försäkringskassan räknar ut och det avgör hur mycket ersättning du får vid sjukdom eller föräldraledighet. Om du saknar grund för SGI riskerar du att få mindre, eller ingen ersättning. För att ha rätt till SGI ska du ha arbetat eller förväntas arbeta minst sex månader i följd och tjäna minst 13 700 kronor per år.

Det beräknas på de inkomster du haft under ett år, det gäller alla inkomster som kommer ifrån arbete. Du som arbetar eller är anställd har alltså oftast rätt till SGI. Om du är gravid kan du jobba mindre eller sluta helt de sex sista månaderna av graviditeten, utan att din SGI påverkas.

Tak för SGI

Du räknar enkelt ut din SGI genom att ta din månadslön gånger 12, det finns däremot ett tak för hur hög ersättning du kan få. Allt du tjänar utöver räknas inte med i din sjukpenninggrundade inkomst, istället får du det högsta beloppet.

Taket skiljer sig beroende på varför du får ersättning.

  • 573 000 kronor i föräldrapenning.
  • 429 700 kronor i ersättning för vab och 10-dagar i samband med barns födelse.
  • 573 000 kronor i ersättning för sjukpenning.

Beräkna sjuklön

Den första dagen av sjukdom räknas som karensdag, du får då ingen ersättning. För dag 2–14 görs ett avdrag på 20% för varje timme av din planerade arbetsdag. Det beräknas med formeln månadslönen x 12 / 52 x veckoarbetstiden.

De första 14 dagarna

Arbetsgivare ska enligt lag betala sjuklön till anställda de första 14 dagarna som den inte kan jobba på grund av sjukdom. Det är arbetsgivaren själv som bedömer om medarbetare har rätt till sjuklön och alla eventuella frågor som uppstår ska arbetsgivare och den anställde lösa själva.

Dag 15–90

Arbetsgivaren betalar sjuklön från dag 15–90 med 10 procent, resterande ersättning betalas ut av försäkringskassan. För att få ersättning från försäkringskassan under denna period måste du lämna in ett läkarintyg som styrker din sjukdom. Ersättningen baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och du ansöker via deras hemsida eller genom att ringa.

Långtidssjukskrivning

Vid långtidssjukskrivning, alltså sjukskrivning längre än 90 dagar, fortsätter försäkringskassan betala sjukpenning. Din arbetsförmåga kommer utvärderas för att se om det finns möjlighet att du kan återgå till arbete, kanske med anpassade arbetsuppgifter, arbetsträna eller deltid.

För att du ska få fortsatt ersättning från försäkringskassan måste du lämna in läkarintyg löpande som styrker din sjukdom. Du måste hålla kontakt med din arbetsgivare och försäkringskassan under hela sjukskrivningsperioden och själv se till att skicka in all viktig dokumentation.

Vanliga frågor

Vid sjukdom är det lätt att börja oroa sig för ekonomin, här har vi besvarat vanliga frågor som kan hjälpa dig att få koll på dina rättigheter.

Får jag sjukpenning om jag blir sjuk under semestern?

Ja, om du blir sjuk under semestern kan du avbryta din semester och istället få sjukpenning. Du måste anmäla sjukdomen till din arbetsgivare omedelbart och lämna in ett läkarintyg från dag 8. Semesterdagarna ska då sparas av din arbetsgivare för att du ska kunna använda dem vid ett senare tillfälle.

Hur får jag min sjuklön utbetald?

Sjuklönen betalas ut av din arbetsgivare på samma sätt som din vanliga lön, vanligtvis på din vanliga löneutbetalningsdag. Om du får ersättning från försäkringskassan betalar de ut sjukpenning direkt till ditt bankkonto, men det sker inte nödvändigtvis på din vanliga löneutbetalningsdag. Du hittar information om när utbetalningarna sker via Mina sidor på försäkringskassans hemsida.

När behöver man sjukintyg?

Ett sjukintyg behövs vanligtvis från och med den åttonde sjukdagen. Om din sjukdom varar längre än 14 dagar måste du lämna in ett läkarintyg till försäkringskassan för att få sjukpenning.

Hur fungerar det om man har provisionslön?

Normalt beräknas din sjuklön baserat på en genomsnittlig inkomst över en viss period, vanligtvis de senaste 12 månaderna. Det är din arbetsgivare som bestämmer vilka rutiner de har vid sjuklön.

Får jag sjuklön som egenföretagare?

Ja, du har rätt till sjukpenning från försäkringskassan efter en karenstid som du själv bestämmer, normalt är det 7 dagar. Är sjukdomen längre än 7 dagar måste du ha ett läkarintyg och ansöka hos försäkringskassan.