Ska du söka nytt jobb, men har kört fast vid CV:t? Lugn, här delar vi med oss av våra bästa ”skriva CV-tips” som du absolut inte får missa. Vi svarar även på vanliga frågor som du kan ha användning för när du ska utforma ditt CV.
Använd svaren på frågorna samt våra tips på hur man skriver ett bra CV för att lyckas ro hem ditt drömjobb!
Idag finns det mängder av färdiga CV-mallar att ladda ner helt gratis, vilket vi verkligen tycker att du ska ta tillvara på om du känner att du tappat inspirationen eller kanske inte är någon höjdare på att vara kreativ. På sidor som exempelvis CV-mall.com, finns gratis CV-mallar inom mängder av yrken och vi är övertygade om att du kan hitta en CV-mall där som passar just dig. Om du väljer en färdig CV-mall är det dock väldigt viktigt att du ser till att anpassa den efter dig och dina erfarenheter, annars kommer arbetsgivaren snabbt märka att det är något som inte stämmer.
Du ska alltid inleda ditt CV med att berätta om det bästa/viktigaste först. Det kan exempelvis vara relevanta erfarenheter eller prestationer du tidigare uppnått, som kan vara relevanta för tjänsten du söker. Dessa vill du inte att arbetsgivaren ska missa. Tänk på att arbetsgivaren ofta läser igenom väldigt många CV:n vid en rekryteringsprocess och ibland ägnar hen bara någon enstaka minut åt varje CV, så det gäller att du tidigt och tydligt visar det bästa med dig redan i inledningen!
I ett CV ska du berätta om tidigare erfarenheter och kunskaper som kan vara relevanta för den tjänsten du söker, men vad många gör fel är att de enbart radar upp alla sina tidigare erfarenheter i en lång punktlista. Satsa istället på att även få fram vad du har lärt dig av varje erfarenhet som du lyfter upp i ditt CV. Det räcker med en kortare beskrivning på någon rad eller två. Till exempel om du har jobbat som säljare tidigare, så kanske du har lärt dig att vända missnöjda kunder till nöjda kunder – berätta då om det och hur du lyckades med det!
Långa texter utan rubriker eller styckesindelningar kan kännas skrämmande och blir snabbt väldigt ”maffiga” att läsa, inte minst för en arbetsgivare som är mitt uppe i en rekryteringsprocess och kanske känner att hen inte har tid att läsa igenom alla hundratals CV från början till slut. Därför bör du se till att ditt CV är lättläst och har en tydlig struktur. Använd punktlistor, fetmarkera viktiga ord och använd dig av rubriker och underrubriker, är bara några exempel på vad du kan göra för att ditt CV ska bli lättläst och tydligt!
Vad många gör fel när de söker jobb är att de använder ett och samma CV till samtliga jobb de söker. Det kan du göra till viss del – designen och själva layouten kan du återanvända samt mycket av textinnehållet om du söker liknande tjänster. Dock bör du se till att läsa på om det specifika företaget du söker jobb hos och se till att få med något i ditt CV som visar att du är intresserad av just dem. Exempelvis kanske du hittar något på deras hemsida som du kan lyfta fram som ett argument om varför du skulle passa bra på deras företag. Skanna hemsidan, jobbannonsen och börja anpassa CV:t efter varje enskild tjänst, så kommer du ha mycket att vinna!
Det absolut sista du ska göra innan du skickar iväg din ansökan är att läsa igenom ditt CV en extra gång. Be gärna en kompis eller familjemedlem att läsa igenom CV:t också, för att verkligen vara på den säkra sidan. Det finns inget som ger ett så oseriöst intryck som att lämna ifrån sig ett CV fullt av stavfel. Ta också hjälp av Svenska.se, ett uppslagsverk på nätet som samlar ord från tre ordböcker (SAOL, SO och SAOB). På så sätt blir det enklare att hitta bra ord och formuleringar! Du kan också få hjälp med grammatik om du känner dig osäker på det.
Ett CV är en beskrivning av ditt arbetsliv och din utbildning, och används ofta som ett komplement till ett personligt brev när man söker jobb.
CV står för Curriculum Vitae.
Ett CV bör inte vara längre än 1 A4-sida, gärna kortare om det går och du fortfarande får med allt som du vill ha med. Ett undantag kan dock vara om du har erfarenheter som är extremt relevanta för tjänsten du söker och som du känner att du bara måste få med.
Det kan vara svårt att avgränsa sig i sitt CV, men då bör du alltid ställa dig frågan: ”Är det relevant att ta med detta för den tjänsten jag söker?” – om svaret blir ”nej” kan du ta bort det och om det blir ”ja” kan du låta det vara kvar.
Ett CV ska innehålla information om:
Använd ett seriöst och lättläst typsnitt i ditt CV, som exempelvis:
Undvik svårlästa typsnitt, som exempelvis:
Det finns flera olika typsnitt förinstallerade i ditt ordbehandlingsprogram (Word, Pages och så vidare), men om du inte vill använda någon av dem finns det hemsidor där du kan ladda ner typsnitt. Exempel på en sådan hemsida är Fontsquirrel.com.
I ditt CV ska du aldrig skriva ut själva referensen, eftersom du enbart lämnar den/dem först när arbetsgivaren ber om den/dem. Därför räcker det att du skriver exempelvis:
Det är inget krav att ha med en bild i sitt CV och det är faktiskt ofta ganska delad mening om man bör ha med en bild eller inte. Vissa föredrar att se hur personen ser ut, medan andra inte bryr sig alls om utseendet utan enbart fokuserar på vad som står i texten. Du väljer alltså helt själv hur du vill göra. Har du bara semesterbilden och partybilden att välja mellan är det dock bättre att strunta i bilden.
Du ska alltid välja en seriös bild i ditt CV. Med andra ord ska du skippa partybilden och undvik gärna selfien framför spegeln. Ett tips är att kolla in företagets hemsida och undersök om de har någon klädkod eller finns det ingen? Försök klä dig liknande som de anställda på företaget och be någon vän eller familjemedlem att ta en bild på dig, gärna mot en enfärgad bakgrund.
Nej, det är det inte. I ett CV skriver du lite mer kortfattat om dina tidigare jobb och utbildningar, och i ditt personliga brev kan du berätta mer ingående om dig själv och motivera varför du är rätt person för jobbet.